Gisteren waren mijn broer en zijn vriendin bij ons op bezoek en het gesprek kwam ineens op de draadloze telefoon die zij hebben. Het viel me weer op hoe weinig mensen weten van de techniek die ze in huis hebben. Daarom heb ik besloten om er dit stukje aan te wagen om het vanuit kennis en ervaring uit te leggen.

Draadloze digitale huistelefoon (DECT)

Iedereen kent ze wel. De aanbiedingen van draadloze telefoons bij elektronicazaken of bouwmarkten. De foldertjes staan er vol mee. En tegenwoordig heeft bijna iedereen er minstens eentje in huis staan. Echter wat mensen niet door lijken te hebben is dat het lijkt alsof hier op de Nederlandse markt alle niet duurzame toestellen worden gedumpt.

Maar het kan ook anders. Er zijn wel degelijk duurzame toestellen te koop als je even verder zoekt. Met duurzaam bedoel ik, toestellen die niet 24 uur per dag op vol vermogen zenden. Inmiddels zijn er drie generaties van de DECT telefoons te koop. Hieronder zal ik een korte beschrijving geven van  de verschillen tussen de generaties.

DECT generatie 1

Deze kom je vooral in de Nederlandse winkels tegen. Ze zijn te vergelijken met de kiloknallers bij de Supermarkt. Ze zijn goedkoop, maar verwacht niet dat er geld en aandacht is gestoken in het nadenken over wat voor een invloed ze hebben op het leefmilieu. Het basisstation zendt dan ook 24 uur per dag op vol vermogen. Of dit gezond voor jouw en je huisgenoten is mag je zelf bepalen.

DECT generatie 2 

Deze generatie draadloze telefoon is sinds een jaar of drie te koop via webshops of in Duitsland in de winkel. Het verschil tussen de tweede en derde generatie is dat de tweede generatie slimmer is ontworpen en enkel zendt als de handset van het basisstation wordt genomen. Ons model geeft binnen de 5 meter van het basisstation ook nog eens een reductie van 70% van het signaal. Dat is dus een stuk minder straling dan bij de eerste generatie. 

DECT generatie 2 AEG Fame 400

DECT generatie 3 (ECO-Mode Plus)

Pas zeer recent is er een derde generatie op de markt gekomen. Volgens de fabrikanten niet omdat straling schadelijk is, maar omdat ze aan de vraag uit de markt willen voldoen. Waar zal die vraag toch vandaan komen.... Maar goed. Dit wondertje van techniek is zo slim dat het basisstation enkel straalt als er wordt gebeld. Was dit nu zo moeilijk om te ontwikkelen beste fabrikanten?

DECT generatie 3 Siemens E490

Conclusie

Natuurlijk kun je beter niet draadloos bellen mag dat voorop staan. Maar ja, probeer je buren en werkgever daar maar eens van te overtuigen. De generatie 3 DECT toestellen zijn een acceptabel alternatief als je echt draadloos moet bellen. Dit is vooral een uitkomst voor bedrijven waar DECT-repeaters zijn geplaatst. Deze repeaters zijn een vloek voor mensen met EHS.  Door gebruik van een generatie 3 DECT kan die repeater de deur uit.

Doe jezelf en je omgeving dus een lol en laat bouwmarkten en elektronicazaken hun oude en achterhaalde techniek houden. Misschien dat ze dan toch in de gaten krijgen dat consumenten echt wel weten wat er te koop is. En dat mensen best bereid zijn te betalen voor een duurzamere wereld. Want ja, het is weer in een mooi ECO jasje gestoken door de fabrikanten. Stel je toch eens dat ze met de billen bloot moeten en moeten zeggen dat de rest van hun toestellen slechter voor je gezondheid is dan de stralingsarme variant.  Dat kan een bedrijf als bijvoorbeeld Siemens toch niet gebruiken.

De Siemens E490 kopen

De aankoop

Merken als Topcom maken producten die niet zo robuust zijn als Siemens. Die jezelf dus een plezier en kies een Siemens. Tegenwoordig heeft Siemens ze ook, dus de noodzaak voor een kwalitatief minder merk (Orchid en Topcom) is komen te vervallen. Controleer wel voordat je een DECT koopt of hij echt zo stralingsvrij is als de fabrikant beweerd.

Let op dat je de handleiding goed leest, want meestal moeten opties als ECO-Mode en ECO-Mode Plus in het menu van de telefoon worden ingeschakeld.