Als ouder zijnde ben je natuurlijk voorzichtig met je kinderen. Als je ze in bed legt wil je eigenlijk wel naast ze gaan zitten om ze in de gaten te houden. Dat wordt mede ingegeven door zorg en mede door de overbezorgde/overgecontroleerde wereld waar wij in leven.

De babyfoon

Een babyfoon mag tegenwoordig niet meer ontbreken in de babykamer zodat je het kindje zelfs tijdens een slaapje nog in de gaten kunt houden. Babyfoons zijn er in alle soorten en maten. De ene nog luxer dan de andere. Je hebt ze met camera en met functie die je smst als je kind wakker wordt. Voor ieder wat wils dus.

Op naar de Prenatal

Prenatal is hele grote een winkelketen op het gebied van babyspullen. Dus afgelopen weekend zijn we daar maar eens gaan shoppen om een babyfoon te vinden. Natuurlijk wel met de gedachte in het achterhoofd dat het geen DECT versie van zijn. Nou, dat bleek niet zo eenvoudig.

Bij de Prenetal in Zutphen aangekomen hadden we een redelijke keuze in het aantal modellen. De een met nog meer snufjes dan de andere. Toen ben ik de verpakkingen gaan lezen. Daar stonden onder andere WiFi en DECT vermeld. Dat was dus niet wat ik wilde.

De vraag van de dag

"Heeft u ook een babyfoon die aan het Ekokeurmerk voor straling voldoet?" Dat was mijn vraag. Daarbij legde ik uit dat ik er eentje wilde met zo min mogelijk straling en niet gebruikmakend van de DECT technologie en ook niet van WiFi. Ik had de vraag net zo goed aan de deur kunnen stellen, want de reactie zou hetzelfde geweest zijn. Het bleef stil. Uiteindelijk kwam er een antwoord. "Wij doen alleen zaken met Philips en zover ik weet zijn alle toestellen van Philips digitaal. Ja, daar schiet je dus niet veel mee op. Maar dat betekent dus dat jullie heel Nederland voorzien van deze babyfoons die op babykamers worden geplaatst? Ja, was het antwoord.

Philips, way to go!

Nou, hier moest ik dus niet zijn. En wat een arogantie van Philips om zo een techniek te slijten bij juist een babyzaak. Thuis aangekomen ben ik uit gaan zoeken hoe dit nu zit. Philips blijkt een mantelovereenkomst met Prenetal te hebben. Dus andere merken komen daar de deur niet in. Aangezien Philips alleen DECT toestellen aanprijst (kraakhelder!) met soms een WiFi extratje heeft wordt inderdaad heel Nederland voorzien van spullen die je eigenlijk niet op een babykamer wilt hebben. Eerlijk gezegd ook niet ergens anders, maar dat terzijde.

Verder zoeken

Maar er moest toch een babyfoon te vinden zijn die niet van de DECT technologie gebruik maakte en wel voldeed aan een Ekokeurmerk. Die bleek er wel degelijk te zijn. In Duitsland blijken ze veel verder te zijn met het onderzoek en de uitvoering van dit soort zaken. Via Ebay kwam in op een website van een Duitse winkel die alleen nog maar stralingsarme babyfoons verkoopt. Kijk, die leren het tenminste.

Toen ik de naam had van de toestellen bleken ze in Nederland ook gewoon te koop. Maar dus niet bij de Prenetal en dat vind ik een kwalijke zaak. Hier gaan heel veel ouders de fout in omdat ze in de Nederlandse winkels (geen webwinkels) gewoon geen keuze hebben en omdat ze vaak onwetend zijn.

Babyfon BM 440 Eco Plus

Uiteindelijk hebben we deze bayfoon aangeschaft. De babyfoon is alleen aangeschaft om de de baby in de gaten te houden als hij nog erg jong is of als hij ziek is. Maar hij wordt verder zo min mogelijk gebruikt omdat je, volgens ons, als ouders ook het vertrouwen moet hebben dat je kind veilig ligt in zijn of haar bedje.

De geluidskwaliteit van de babyfoon (Alecto of Vivanco Babyfon BM 440 Eco Plus) is niet super (radioniveau), maar hij doet wat je ervan verwacht. Namelijk laten horen dat je kindje wakker is. Meer wilde we er ook niet van en meer is in onze ogen ook niet nodig. Voor ons dus een prima keuze die wij anderen van harte kunnen aanbevelen.